Banshee Ride

Ο Φιλόσοφος

Posted on: Νοέμβριος 2, 2008

«Υπήρξα ένας, συνθεμένος από πολλά σπαράγματα».

Δέκα χρόνια μετά τον θάνατο του συντρόφου της Γιάννη Πάνου, η Ρούλα Πατεράκη αποφασίζει να δραματοποιήσει την τρίτη ιστορία του βιβλίου του «Ιστορία των Μεταμορφώσεων», που έχει τίτλο «Ο Φιλόσοφος». Ένας μονόλογος βασισμένος στην αφήγηση από στόματος Μιχαήλ Ψελλού, αξιωματούχου της βυζαντινής αυλής, η παράσταση δεν επιδιώκει να αναπαραστήσει ένα ιστορικό πρόσωπο αλλά έναν » καθαρά λογοτεχνικό χαρακτήρα», σύμφωνα με την ίδια την Πατεράκη.

Μου αρέσει να σκέφτομαι ότι ο Γιάννης Πάνου είναι ο έλληνας Μπόρχες. Είναι ένας παραλληλισμός που εκφράζει επακριβώς την αίσθησή μου για τους αυτόνομους, άχρονους, μυθιστορηματικούς κόσμους που δημιούργησε ο Πάνου. Το θρυλικό πρώτο μυθιστόρημά του «Από το στόμα της παλιάς Remington» παραμένει απελπιστικά μόνο, ακόμα και 25 χρόνια μετά την έκδοσή του, στην κατηγορία «μοντερνιστικό μυθιστόρημα» ( ο όρος σύμφωνα με τον Γιώργο Μπλάνα από την συλλογική έκδοση φόρο-τιμής  στη «Remington»).

Η «Ιστορία των Μεταμορφώσεων», το δεύτερο και τελευταίο βιβλίο του Πάνου, που κυκλοφόρησε μετά από 17 χρόνια εκδοτικής σιωπής, αποτελείται από πέντε αφηγήσεις με διαφορετικούς αφηγητές. Ο συγγραφέας οικειοποιείται τις φωνές ιστορικών αλλά και ανύπαρκτων προσώπων για να πλέξει άπειρους φιλοσοφικούς και προσωπικούς μύθους, αναφορικά με τη ζωή, την δημιουργία του κόσμου και πάνω απ’ όλα το χρόνο. Σ’ ένα ατέρμονο παιχνίδι διακειμενικότητας, ο αναγνώστης θα την πατήσει αν προσπαθήσει να επαληθεύσει τα ιστορικά στοιχεία ή τις κοσμολογικές θεωρήσεις που αποδίδονται στον Αβερρόη ή στους συνδαιτημόνες του Don Lorenzo. Το νόημα κατά την άποψή μου, δεν βρίσκεται εκεί. Η «Ιστορία των μεταμορφώσεων» διαβάζεται καλύτερα σαν μια βαθιά προσωπική και εκκωφαντική κραυγή του ενός που αποτελείται από χιλιάδες ψηφίδες, του ενός που είμαστε όλοι.

Γράφει ο Πετεφρής εδώ για τον Γιάννη Πάνου που γνώρισε, για το έργο του και την αφοσίωσή του στην Πατεράκη. Η ίδια η Πατεράκη σε συνέντευξή της παραδέχεται ότι «δεν μπορεί να ταυτίσει τον Γιάννη με τον Πάνου». Δεν είμαι πολύ σίγουρη τι προσδοκώ από αυτήν την παράσταση. Δεν ξέρω αν θα καταφέρω να αποσπαστώ από το κείμενο που έχω γεμίσει σημειώσεις, υπογραμμίσεις κι ερωτηματικά. Δεν ξέρω αν θα καταφέρω να ξεχωρίσω τη σύντροφο του συγγραφέα από την ηθοποιό και σκηνοθέτιδα. Θα είναι μεγάλη πρόκληση όμως να δω τον «Φιλόσοφο», τον φτιαγμένο από «πολλά σπαράγματα» να ζωντανεύει στη σκηνή.

Μόνο για δέκα παραστάσεις, στο θέατρο «Θησείον».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: